Jumaat, 28 Ogos 2009

Resipi Biskut Raya

Semoga catatan ini akan membuatkan aku bersemangat buat kuih raya untuk anak-anak. Hafiz dah complen...... mama ngape tak buat kuih raya, asyik beli ajer,...... nak mama buat kuih raya sendiri. InsyaALLAH, mama akan buat ya.

BISKUT COKLAT CIPS RANGUP
Bahan-bahan
Bahan A
250 g butter
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum] ayakkan
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice]
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum

Cara Memasak
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.


CORNFLAKES MADU
Bahan-bahan
1/4 cawan mentega
1/4 cawan madu
1 sudu makan gula
4 cawan cornflakes
1/2 cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)-tumbukkasar

Cara-cara.
Mentega, madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk. Masak dengan api yg kecil, kacau sehingga mentega cair. Cornflakes dan kacang dicampurkan ke dalam mangkuk. Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi ke dalam mangkuk yg berisi cornflakes dan kacang tadi. Gaul rata dan masukkan dlm cawan kertas menggunakan sudu makan, kemudian susun dalam loyang dan bakar selama lebih kurang 10 minit.

Cukup ler dua biskut nie dulu. Kang banyak2 resipi tak terbuat pulak. Maklum ler bz jer......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan